AROMATHERAPIE ALS EEN VEILIGE EN EFFECTIEVE BEHANDELING MET MELISSA Gedrags- en psychologische symptomen bij dementie komen vaak voor en vormen een groot beheersprobleem, vooral voor patiënten met ernstige cognitieve stoornissen. Voorlopige rapporten hebben positieve effecten aangetoond van aromatherapie met geselecteerde essentiële oliën, maar er zijn geen placebogecontroleerde onderzoeken met voldoende power. Een placebogecontroleerd onderzoek werd uitgevoerd in het Wolfson Research Centre, Newcastle General Hospital in Newcastle upon Tyne, VK om de waarde te bepalen van aromatherapie met etherische olie van Melissa officinalis (citroenmelisse) voor agitatie bij mensen met ernstige dementie.

De actieve behandeling en/of placebo-olie werd gecombineerd met een basislotion en twee keer per dag door het verzorgend personeel op het gezicht en de armen van de patiënt aangebracht. Veranderingen in klinisch significante agitatie (Cohen-Mansfield Agitation Inventory [CMAI]) en kwaliteit van leven-indexen (percentage van tijd besteed aan sociaal teruggetrokken en percentage van tijd bezig met constructieve activiteiten, gemeten met Dementia Care Mapping) werden vergeleken tussen de 2 groepen gedurende een Behandelingsperiode van 4 weken.

De resultaten toonden aan dat 60% van de actieve behandelingsgroep en 14% van de met placebo behandelde groep een vermindering van 30% van de CMAI-score ervoeren, met een algehele verbetering in agitatie van 35% bij patiënten die etherische olie van Melissa-officinalis kregen en 11% bij degenen die behandeld met placebo. De indexcijfers van de kwaliteit van leven verbeterden ook aanzienlijk meer bij mensen die etherische melisseolie kregen.

Conclusie: De bevinding dat aromatherapie met etherische melisse olie een veilige en effectieve behandeling is voor klinisch significante agitatie bij mensen met ernstige dementie, met extra voordelen voor belangrijke parameters voor de kwaliteit van leven, geeft aan dat er behoefte is aan verdere gecontroleerde onderzoeken.


Lees hier het volledige artikel: http://bit.ly/2HZhjvz
    23-03-2022 12:03     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.