Geschiedenis van het branden van wierook

Het branden van wierook wordt tegenwoordig net zo toegepast als dat het gebruikt werd duizenden jaren geleden. Het is een belangrijk onderdeel van het menselijk leven in vele culturen en in het dagelijks leven. De oorsprong ligt ergens in de vroegste geschiedenis van de mensheid, waarschijnlijk is het branden van wierook zo oud als het gebruik van vuur.

Het diende oorspronkelijk vooral voor heilige doeleinden, maar ook voor sfeervolle reiniging en ontsmetting van woningen en ruimten, voor de stabilisatie en de suggestie van het fysieke verlangen. Tijdens meditatie en gebed voor de stabilisatie van de spirituele energieën en de zuiverende geneeskrachtige werking.

Het branden van wierook werd toegepast in alle oude culturen: In Egypte en Mesopotamië waar ze met de geurende rook berichten naar de Goden stuurden. In het oude Griekenland, werd het ook gebruikt voor het welzijnsdoeleinden. In het Oosten, waar een bijzonder gevestigde geur-cultuur is ontwikkeld - de Arabieren staan bekend om hun voorkeur voor geuren en parfums. Tot de oorspronkelijke bewoners van de Verengde staten, die een speciale en diepgewortelde relatie met de natuur hebben. Zij branden al vele duizenden jaren en tot de dag vandaag wierook.

In Aziatische landen zoals India, Tibet, China en Japan wordt het branden van wierook, net zoals duizenden jaren geleden nog steeds beoefend. In Japan heeft de traditie van wierook zich ontwikkeld tot een verfijnde geurende kunst. Men vindt in Japan de mooiste en rijkste parfums (Japanse "Koh") van de wereld. Wierook branden kent net zo’n rituele traditie als de bekende theeceremonie in Japan. Het land van de rijzende zon, de Koh DO ceremonie, "de weg van het roken", waarbij de parfum-meester en zijn gasten samen luisteren "naar de geur".

Oude gewoonten en rituelen in Europa kennen ook het gebruik van kruiden en harsen. Om een boodschap te sturen naar de goden als dank of als verzoek, bijvoorbeeld voor de oogst. Ter viering van de seizoenen, of de wassende, volle of afnemende maan. Het reinigen van huizen en stallen tegen demonen en geesten.

Wierook branden wordt ook gebruikt in het christendom. De Rooms katholieke diensten zijn tot vandaag onlosmakelijk verbonden met de geur van wierook, Olibanum. In de Oosters Orthodoxe kerk wordt meer gebruik gemaakt van Storax en Mirre.

Voor het branden van wierook gebruikt men aromatische gedroogde planten en plantendelen, zoals harsen, hout, schors, bladeren, naalden, wortels, bloemen en kruiden. De wierook of het mengsel wordt in een brandvrije wierookbrander gedaan, op speciale houtskool om langzaam weg te branden. Men maakt gebruik van verschillende planten, welke planten en harsen je gebruikt hangt af voor welk doel je ze zou willen verbranden. Je kan enkelvoudige harsen gebruiken op een wierookbrander of je kan wierook mengsels maken.

Een modern alternatief voor het branden op houtskool is met behulp van een oliebrander of wierookbrander met een zeef. Volgens dit principe, de rokende materialen op een fijnmazig zeef te plaatsen, waaronder een theelichtje brand. De fijne geur verspreid zich langzaam en er wordt aanzienlijk minder rook geproduceerd dan bij het gebruik van wierook op houtskool.

Wierookstokjes, wierook kegels en wierook spiralen zijn een andere populaire vorm van geuren. Ze zijn gemakkelijker te hanteren en vereisen niet veel tijd in tegenstelling tot het branden op houtskool. Wierookstokjes en wierook kegeltjes zijn gemakkelijk mee te nemen en kunnen gebruikt worden op elk moment en overal waar dit mogelijk is. Het zal een gevoel van welzijn en sfeer creëren.

Geef je de voorkeur aan een eigen samenstelling dan zijn losse kruiden en harsen het meest geschikt.

De geurende stoffen die vrijkomen door het verbranden, creëren een ontspannen, helende sfeer. Reinigen de geest en de ziel en verhogen het welzijn.