EFFECTEN VAN LITSEA CUBEBA (Lour.) PERSOON ETHERISCHE OLIE EFFECTEN VAN LITSEA CUBEBA (Lour.) PERSOON AROMATHERAPIE MET ETHERISCHE OLIE OP DE STEMMING EN SPEKLEESCORTISOL-NIVEAUS BIJ GEZONDE VRIJWILLIGERS (2020)

Aromatherapie is een van de complementaire therapieën om de gezondheid te verbeteren. De aromatische etherische oliën zijn gebruikt in de behandelingsprocedure door inademing van etherische oliedamp, massage en kruidenbaden.

Litsea-soorten worden over het algemeen gebruikt in de traditionele geneeskunde, en Litsea cubeba (Lour.) Persoon is een krachtige ontsmettingsplant, die als essentie wordt gebruikt in cosmetica en voedingsmiddelen. De chemische samenstelling van de etherische olie van verschillende delen van L. cubeba bleek gevarieerd te zijn. Etherische olie van L. cubeba (LEO) staat bekend om de behandeling van cognitie gerelateerde ongemakken.

De huidige studie beoordeelde de impact van inademing van LEO op gemoedstoestanden en speekselcortisolspiegels van gezonde mensen.

Bij het onderzoek waren vijftien gezonde vrijwilligers betrokken. De Profile of Mood States (POMS) Questionnaire en ELISA-methoden werden gebruikt om respectievelijk de stemmingstoestanden en het speekselcortisolniveau te bepalen. (-)-β-pineen, β-citral, cis- en trans-citral, citronellal, limoneen, linalool en 6-methyl-5-hepteen-2-on werden gedetecteerd in LEO door GC-MS-analyse.

De hartslag en bloeddruk werden niet significant beïnvloed tijdens blootstelling aan LEO.

De inademing van LEO verbeterde de totale stemmingsstoornis aanzienlijk en verminderde de verwarring bij de gezonde mensen.

LEO-inhalatie verminderde het speekselcortisolniveau op een opmerkelijk niveau. De resultaten van de huidige studie rechtvaardigen verder onderzoek naar het gunstige effect van LEO-aromatherapie bij gezonde en zieke proefpersonen om de therapeutische aard van de L. cubeba-plant te ontdekken.


Het volledige artikel lees je hier: https://bit.ly/3bdz6j5
    19-02-2022 10:44     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.