Aromatherapie omvat de holistische toepassing en het gebruik van etherische oliën om de gezondheid en het welzijn van het individu te ondersteunen. Hoewel aromatische planten al duizenden jaren door mensen worden gebruikt, is aromatherapie zoals we die nu kennen relatief jong.

Aromatherapie is verbazingwekkend en dynamisch omdat het voor zoveel dingen kan worden gebruikt. Van (huid)reinigingsproducten tot therapeutische inhalatoren tot prachtige body butters die de huid zullen voeden en ondersteunen of tot medicinale producten die kunnen worden gebruikt om de lichaamseigen genezingsprocessen te ondersteunen!

Etherische oliën moeten ethisch en verantwoord worden gebruikt. De meest voorkomende nadelige bijwerkingen van het gebruik van etherische oliën zijn: huidirritatie, huidsensibilisatie, misselijkheid, hoofdpijn en huidverbranding (bijv. het gebruik van een fotosensibiliserende olie zoals bergamot – Citrus bergamia) en allergische reacties. Hoewel deze bijwerkingen over het algemeen uiterst zeldzaam zijn, is het belangrijk om de veiligheid te kennen van elke etherische olie die je gebruikt en van de persoon bij wie je ze gebruikt.

Veiligheid hangt af van verschillende factoren
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de mogelijke risico's bij het gebruik van etherische oliën en of deze sterk geconcentreerde plantenextracten veilig zijn voor algemeen gebruik. 


Of een specifieke olie veilig is, hangt af van een aantal factoren waaronder; Leeftijd - Onderliggende gezondheidsproblemen en Medicatie of supplementgebruik

Als het om de olie gaat, is het belangrijk om te overwegen; De samenstelling van de inhoudsstoffen - Gebruiksmethode - Gebruiksduur en Dosering.

Veilig gebruik algemeen: 
 • Houd etherische oliën altijd buiten het bereik van kinderen.
 • Diffuse alleen etherische oliën terwijl de diffuser aan staat, indien kinderen ouder zijn dan 3 jaar. Uitsluitend als de toegepaste oliën ook geschikt zijn voor deze leeftijdscategorie en niet langer dan een half uur.
 • Jongere kinderen mogen wel in een ruimte waar de diffuser aan heeft gestaan. Uitsluitend als de toegepaste oliën ook geschikt zijn voor deze leeftijdscategorie. 
 • Gebruik etherische oliën niet inwendig, tenzij geadviseerd door een gediplomeerd aromatherapeut.
 • Wees extra voorzichtig met het gebruik van etherische oliën als je zwanger bent, een actieve kinderwens hebt of borstvoeding geeft. 
 • Etherische oliën kunnen de werking van reguliere of homeopathische medicatie beïnvloeden. Van de etherische oliën van Pepermunt en Eucalyptus is bekend dat de werking van homeopathische medicatie verstoord of zelfs stopt. Raadpleeg voor gebruikt altijd een arts of gediplomeerd homeopaat of aromatherapeut. 
 • Etherische olie dient bij gebruik op de huid ALTIJD verdund te worden. Experimenteer niet zelf! Raadpleeg altijd een arts of gediplomeerd aromatherapeut.
 • Citrus oliën hebben fotosensibiliserende eigenschappen. Vermijd tenminste 24 uur direct zonlicht, en maak geen gebruik van een zonnebank. Ga na gebruik ook niet in een warm bad. Directe blootstelling aan zonlicht, UV licht en warm water kan leiden tot ernstige brandwonden.
 • Patiënten met Epilepsie dienen te alle tijden eerst een arts of gediplomeerd aromatherapeut te consulteren!
 • Diffuse in het bijzijn van huisdieren uitsluitend, als je huisdieren de ruimte kunnen verlaten!

Veiligheid per leeftijdsgroep
Het aantal veilig in te zetten etherische oliën verandert naarmate de leeftijdsgroep van cliënten verandert. Met name baby’s, kinderen, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, ouderen en ernstig zieken zijn categorieën om extra voorzichtig mee te zijn bij het gebruik en de dosering van etherische oliën. 


Baby’s, peuters, kleuters en jonge kinderen
Hoe jonger het kind, hoe voorzichtiger je moet zijn met het inzetten van etherische olie. Het zal niemand verbazen, dat de huid van een pasgeboren baby anders is dan de huid van een volwassene. In de hoornlaag zitten cellen bovendien ook nog eens minder dicht op elkaar, waardoor de huid als het ware meer openstaat. Pas medio het zesde levensjaar liggen de huidcellen voldoende dicht bij elkaar.


Pas als een baby 1,5 jaar oud is, kan hij/zij ‘op hoesten’ tot die tijd zijn de spieren daar nog onvoldoende voor ontwikkeld. Organen zoals de lever en nieren zijn pas rond het 12de levensjaar volledig ontwikkeld.

Reden te meer om je heel zorgvuldig aan zeer lage doseringen etherische oliën te houden. In het algemeen, en indien een etherische olie is toegestaan, zijn de volgende doseringsverhoudingen van toepassing.

Voor kinderen van
- 0 – 2 jaar: 10% van de dosering
- 2 – 7 jaar: 50% van de dosering
- 7 – 12 jaar: 75% van de dosering

Wat te doen bij incidenten:
 • Huidcontact met etherische olie kan irritatie en uitslag veroorzaken. Breng bij huidcontact direct een vette plantenolie, zoals bijvoorbeeld olijfolie, aan.
 • Inwendig gebruik van etherische oliën wordt niet aanbevolen. Bij onverhoopt inwendig gebruik direct ruim volle melk of vette plantenolie innemen! Niet (laten) braken. Raadpleeg direct een arts, en neem de verpakking mee wanneer je een arts bezoekt.
 • In geval van oogcontact spoel dan direct, en ruim, met vette plantenolie zoals olijfolie. Raadpleeg direct een arts, en neem de verpakking mee wanneer je een arts bezoekt.
(*) Etherische olie lost niet op in water! Gebruik daarom bij oogcontact en inname van etherische olie altijd een vette plantenolie om de ogen te spoelen, of neem deze in.

NB.
Bij de j’Olie et Co etherische olie of etherische olie mélanges wordt steeds vermeld waar je op moet letten bij het gebruik. De informatie die wordt verstrekt is nimmer bedoeld als vervanging voor een medische behandeling. Raadpleeg je arts of zorgverlener voordat je aromatherapie inzet of als je een bekende medische aandoening hebt of als je zwanger bent of een er kinderwensen zijn of borstvoeding geeft.

Lees altijd het etiket of de bijsluiter voordat je een etherische olie of etherische olie mélange gaat gebruiken! Voor het gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden, dien je vooraleerst een arts te raadplegen of een daartoe opgeleide en gediplomeerd therapeut te consulteren.

Gebruik en toepassingen van etherische oliën vallen buiten de verantwoordelijkheid van j’Olie et Co Aromatherapy!